Jusek & Civilekonomerna går ihop och bildar Akavia

I slutet av 2019 tog Jusek och Civilekonomerna beslutet att slå sig ihop och skapa ett helt nytt fackförbund. Resultatet blev Akavia – den akademiska vägen. Det är nämligen det som ”aka” och ”via” står för, och som namnet klargör så är det här fackförbundet för yrkesgrupper med akademiska bakgrunder.

Sacos näst största förbund

Hopslagningen av Jusek och Civilekonomerna gör Akavia till Sacos näst största förbund, efter Sveriges Ingenjörer.

För Akavias 130 000 medlemmar med examen inom ekonomi, juridik, samhällsvetenskap kommunikation, personalvetenskap eller systemvetenskap, betyder det med andra ord att man nu har ett ännu större och starkare fackförbund i ryggen än någonsin.

Olika typer av stöd och försäkringar

 

Som Akavia-medlem omfattas du av försäkringar som:

  • Juristförsäkring: ger dig rätt till 15 timmar juridisk rådgivning varje år.
  • Gruppförsäkring: en samling försäkringar som skyddar dig och din familj ekonomiskt om olyckan är framme.
  • Företagsförsäkring: särskilt framtagen försäkring för dig som är företagare.
  • Sakförsäkring: skydda hem, bil, husdjur, med mera genom Folksams försäkringslösningar.
  • Inkomstförsäkring: ett komplement till a-kassan som gör att du får behålla upp till 80 procent av din lön i händelse av arbetslöshet.

Då Akavia är ett fackförbund, kan du givetvis också räkna med att få arbetsrättsligt stöd vid frågor som rör din arbetssituation, lön eller andra konflikter och tvister på arbetsplatsen. Du kan få såväl rådgivning som förhandlings- och rättshjälp.

Få stöd vid lönesamtal eller ta ett nytt steg i karriären

Det kan vara svårt att ta stå på sig i löneförhandlingen eller veta vilka kanaler som är effektivast att använda för att nå fram till drömjobbet.

Såväl rutinerade företagare som helt nya behöver också då och då råd och tips för hur verksamheten kan utvecklas eller drivas på ett mer produktivt sätt.

Avavia erbjuder lönerådgivning med strategier och tips inför det stundande lönesamtalet, rådgivning för egenföretagare där en affärsexpert hjälper dig med affärsmässiga beslut, marknadsföring, försäljning och mycket mer.

Karriärrådgivning är en annan förmån som kan vara guld värd för dig som funderar på ett karriärbyte och vill få lite nya sätt att tänka kring karriär, eller tips på var du kan hitta nya jobb i det snåriga digitala landskapet.

Som medlem i Akavia får du även hjälp med att granska och skapa CV, Linkedin-profil samt inbjudningar till event inom din bransch.

Och en sak till…

Akavia erbjuder även studentmedlemskap med många försäkringar, förmåner och verktyg som är användbara både under studietiden och i den framtida jobbkarriären.

Källor: